M925 Design, smyckesbutik i Göteborg sedan 2006

SKÖTSELRÅD

Precis som din bil och dina kläder behöver tvättas då och då och skorna putsas, behöver dina silversmycken skötas om för att hålla sig fräscha och fina.

ANVÄNDNING SILVERSMYCKEN.
För att hålla dina silversmycken skimrande och rena är det en fördel att ta av sig dem innan du idrottar (svett innehåller svavel), duschar, badar (särskilt i simhall där vattnet innehåller klor och svavel) eller går till sängs.

Var försiktig med parfym.
Om du använder parfym, hårspray, smink och hudkrämer är det bäst att låta dem torka innan du sätter på dig smycket, annars finns risk för att smycket missfärgas (kemisk reaktion).

Du kan behöva putsa dina silversmycken lite oftare på sommaren.
På sommaren kan man behöva putsa sina smycken lite oftare, eftersom man ofta svettas lite mer. Vår svett innehåller salter och svavel som silver reagerar på. Äter du medicin kan detta påskynda oxideringsprocessen också.


Tag av dig dina silversmycken innan du går på spa.
Vattnet i spapooler och andra swimmingpooler innehåller olika ämnen för att hålla vattnet rent, t.e.x. klor och svavel. Dessa ämnen reagerar ofta ihop med silver, så tag av dig smyckena för att undvika att de blir missfärgade. Även saltvatten kan missfärga silver.


Undvik silversmycken i kombination med läder.
Silversmycken i kombination med läder är ingen bra kombination. Läder är behandlat med garvsyra som gör att silversmycket oxiderar och blir mörkare. Observera att om du förvarar silversmycken i ett smyckeskrin av läder kommer de att oxidera, så undvik det. Konstgjort läder är mycket bättre att använda ihop med silversmycken!


FÖRVARING SILVERSMYCKEN:
Förvara dina silversmycken i ett torrt och mörkt utrymme (helst inte i badrummet).
Det bästa är att använda smyckena. Det blir en naturlig och kontinuerlig "nötning" genom användandet. Det är främst när de blir liggande i låda som silver oxiderar - i synnerhet då alltså om smyckeskrinet är gjort av läder, som är behandlat med garvsyra.


RENGÖRING SILVERSMYCKEN
Det mest effektiva är att doppa smyckena några minuter i ett rengöringsbad för detta ändamål. Putsduk är också bra, Foundation, fett från huden och lättare oxidering försvinner enkelt och smidigt,  men den kommer inte åt i de minsta skrymslena. Diskmedel är också bra och fettlösande.

Du kan också göra som husmor... och använda tandkräm!
Ett annat enkelt knep som gör dina silversmycken fina igen, är att borsta dem med tandkräm och ljummet vatten. Använd en tandborste eller en lite hårdare nagel- eller rotborste. (Tandkräm innehåller ett milt polermedel). Obs! Ej Zendiums/Sensodynes tandkräm för känsliga tandhalsar, den innehåller nämligen inget polermedel!


Om du vill låta proffsen sköta jobbet...
Du kan också komma in eller skicka smyckena du vill ha rengjort till oss. Vår verkstad och smyckebutik M925 Design finns på Plantagegatan 13 i Linnéstaden, 413 05 Göteborg. Öppettiderna är mån-fre 11-18 (lunchrast 13-14) samt öppet sista lördagen i månaden 11-15. Hör bara av dig om du vill komma en annan tid: magdalena@m925.se

 

PS: Vänligen notera att oxidering inte räknas som anledning för reklamation. Du får inte heller pengarna tillbaka om silver oxiderar osedvanligt snabbt på just dig (det kan vara individuellt). På män, som ju svettas lite mer än kvinnor, tenderar oxideringsprocessen att ske fortare än på kvinnor. Då får man helt enkelt bara putsa smycket lite oftare, det är ju så enkelt!