Hem   Mitt konto   Kassa   Köpvillkor   Om M925   FAQ   Press   Säker betalning   M925-bloggen

Svenska English

031-315 7979

magdalena@m925.se

 


Silversmycken Dam

Silverarmband
Silverhalsband
Silverringar
Silverörhängen


Silversmycken Herr

Arm- & halsband
Manschett & Slips

Namnsmycken

Namnsmycken dam
Namnsmycken herr
Barn & Dopsmycken
Nyckelringar

Smyckekollektioner

Urban stories
Forevermore
Link by Link
Feeling Jade
Golfer´s Choice
Gästkollektion

Nyheter

Nya smycken
Vigsel & förlovning
Ätbart guld & silver
Inredning

Specialbeställningar

Din egen design
Företagspresenter
Storleksguide ringar

Nöjda kunder

Fina mejl

Skötsel & förvaring

Skötselråd
Vad är silver?
Rengöringsprodukter
Reparationer

 
Vad är silver och varför ska jag köpa ett silversmycke?


Vad är silver egentligen och vad består det av?

Silver är en ädelmetall som förekommer i ren form i naturen, djupt ned i marken, i malmer som bly, zink och koppar. Områden som är rika på silver är bl.a. Mexico, Kanada, USA och Peru.

Till de nordiska länderna kom silvret under 100- och 200-talet, i form av romerska mynt, så kallade denarer. Under vikingatiden kom det i stora mängder i form av arabiska mynt och smycken.

Rent silver har en vackert vit metallisk lyster. Det är lite hårdare än guld, men är ändå mycket smidbart. Äkta silver har en finhalt av lägst 830 tusen delar silver: 83%. Resterande är bl.a. koppar. 830 silver kallas även för verksilver och är den vanligaste finhalten i matsilver.


925 - Sterlingsilver. Den finaste silverkvalitén.

Den finaste silverkvalitén som används för att tillverka smycken, innehåller 925 tusendelar, dvs. 92,5% silver. Resten är bl.a. koppar. Detta silver kallas även Sterlingsilver. Alla M925-smycken är gjorda av äkta Sterlingsilver, vilket 925 anger (M:et står för Magdalena). Alla silversmycken stämplas även med 925-stämpeln.


Silvrets värde.
Silvret har ett bestående värde, även om det går lite går upp och ned (dock inte lika stora svängningar som guld). Variationerna i värdet beror på flera olika faktorer, i grunden ligger förstås tillgång och efterfrågan i industrin, eftersom det största användningsområdet för silver är just industrin.

I äldsta tider hade silver och guld lika högt värde (i Egypten
var silver ursprungligen mer värdefullt än guld). När stora silverfyndigheter upptäcktes i Amerika i början på 1500-talet, sjönk silvrets värde.


Användningsområden
De mest kända användningsområdena för silver är till smycken, matbestick, prydnadsföremål och mynt. Mer än 60% av det tillgängliga silvret förbrukas dock inom foto- och elektronikindustrin i bl.a. lödmaterial, elektriska kontakter och högkapacitetsbatterier. Silver har nämligen den bästa elektriska ledningsförmågan av alla ämnen.


Historik

Tidiga civilisationer förknippade silver med månen och dess silvervita sken, medan guld förknippades med solen. Det ursprungliga namnet för silver var ”Luna”, vilket betyder måne på spanska. Senare byttes namnet ut till latinets ”argentum”, som betyder vit och glänsande. (Den kemiska beteckningen Ag kommer härifrån.)


Vad är nysilver?

Nysilver liknar silver men är en blandning av koppar, zink och nickel och är endast ytbelagt med silver. Detta tunna ytlager slits successivt ned vid användning och materialet under (som ofta är koppar eller mässing och alltså har en annan färg) kommer fram. Satsa på ett smycke i genuint silver istället - det är massivt silver rakt igenom och varar livet ut!


Vad är bijouterier?

Bijouterier är ett samlingsnamn för oädla smycken. Dessa är ofta tillverkade i koppar, mässing, bly (för att ge det en densitet/tyngd som liknar ädelmetallers) eller zink. Ibland ytbeläggs bijouterier med guld, silver och/eller nickel. Detta tunna ytlager slits successivt ned vid användning och materialet under som då alltså ofta är av en annan färg, kommer fram. Satsa på ett smycke i genuint silver istället - det är silver rakt igenom och varar livet ut!


Vad innebär det att ett smycke är oxiderat med flit?

Ibland vill man ha sitt silversmycke ljust, gnistrande och blänkande. Och när det med tiden oxiderar vill man polera bort den gråaktiga reaktionen. (Somliga tycker att det är vackert med patina och låter det vara, det är en smaksak.)

Andra gånger passar det bra att oxidera smycket så att det får en lite mörkare och ruffigare känsla och som även framhäver smyckets struktur (ytmönster). Oxideringen är en kemisk process som stannar på ytan och som så sakteliga nöts bort med tiden och smyckets utseende förändras lite med tiden. Ibland blir det bara ännu vackrare och ibland vill man göra om oxideringen efter ett tag (hur länge den håller beror på vilket smycke det är och hur det används). Det går jättebra att göra om oxideringen - samt att ta bort den :)


Vad är förgyllt silver?
Förgyllt silver, även kallat gulddoublé, är silver med ett tunt lager guld ovanpå. Det är ett ekonomiskt val framför ett smycke i massivt guld. Förgyllningen sker i ett elektrolytiskt bad och nöts successivt bort genom användning, hur fort beror på hur mycket du använder det förgyllda smycket och hur du sköter det. Ett förgyllt armband slits förstås mer än ett par örhängen som kanske inte slits alls.

Man får vara extra försiktig med förgyllda smycken eftersom guldlagret är tunt. Undvik att lägga det i ett rengöringsbad, som ju är starkt. Undvik också att putsa det för hårt med putsduk och att bada och duscha med det. När förgyllningen nöts bort kommer silvret som är under fram. Förgyllningen kan göras om hur många gånger som helst om man skulle vilja.

Fortsätt

 

 

 
Min beställning mer
Du har beställt för 0 kr
 

Ändra / Kassa

 

lev_tid.jpg


Ätbart guld & silver


Inredning industriell design


Smycketillverkning i Göteborg

M925 Design Plantagegatan 13 413 05 • 031-315 7979 • magdalena@m925.se • Butiken i Göteborg öppet: mån-fre 11-18 (lunch 13-14) © M925 2006