SkotselradANVÄNDNING SILVERSMYCKEN.
Smycken i äkta material (guld och silver) tål att träna, duscha, bada och sova med. Var dock lite försiktig med att få parfym och hårspray på smycket, vilket kan missfärga dem. För att hålla dina silversmycken skimrande och rena kan du putsa dem emellanåt, kanske lite oftare på sommaren då man (framförallt män) svettas lite mer (svett – och luft – innehåller svavel som påskyndar oxideringsprocessen). Tips på hur du kan putsa dina smycken ser du nedan! Lädersmycken däremot, ska helst inte bli fuktiga. Det är svårt att få lädret riktigt torrt efteråt.

Undvik silversmycken i kombination med läder.
Silversmycken ska helst inte användas ihop med läder. Läder är behandlat med garvsyra som gör att silversmycket oxiderar och blir mörkare. Konstläder är mycket bättre att använda ihop med silversmycken!

FÖRVARING SILVERSMYCKEN:
Förvara dina silversmycken i ett torrt och mörkt utrymme (helst inte i badrummet). Det bästa är att använda smyckena. Det blir en naturlig och kontinuerlig ”polering” genom användandet. Det är främst när de blir liggande i låda som silver oxiderar – i synnerhet då alltså om smyckeskrinet är gjort av läder.


RENGÖRING SILVERSMYCKEN
Det mest effektiva är att doppa smyckena några minuter i ett rengöringsbad för att rengöra dem. Putsduk är också bra, Foundation, fett från huden och lättare oxidering försvinner enkelt och smidigt,  men den kommer inte åt i de minsta skrymslena. Diskmedel löser hudfett bra.

Du kan också göra som husmor… och använda tandkräm!
Ett annat enkelt knep som gör dina silversmycken fina igen, är att borsta dem med tandkräm och ljummet vatten. Använd en tandborste eller en lite hårdare nagel- eller rotborste. (Tandkräm innehåller ett milt polermedel). Obs! Ej Zendiums/Sensodynes tandkräm för känsliga tandhalsar, den innehåller nämligen inget polermedel!


Om du vill ha hjälp med rengöringen.
Du kan också komma in eller skicka smyckena du vill ha rengjort, till egna smyckeverkstaden och smyckesbutik M925 Design på Plantagegatan 13 i Linnéstaden, 413 05 Göteborg. Öppettiderna är mån-fre 11-18 (lunchrast 14-15) samt öppet sista lördagen i månaden 11-15. Hör bara av dig om du vill komma en annan tid: magdalena@m925.se


Vänligen notera att oxidering inte räknas som anledning för reklamation.