Reparation och omarbeten av smycken.
REPARATION
Ett älskat smycke kan betyda mycket, ofta är det ett minne från en betydelsefull person eller ögonblick i livet. Därför är det tråkigt om det går sönder eller sjangserar. Men de flesta smycken går att reparera! Lagningar från 300 kr.

Ringpassning: Utvidgning och storleksförminskning av ringar. 
Många går runt med för trånga eller deformerade vigselringar i onödan. Det är ju bara att lämna in dem för utvidgning. Smårepor blir bortpolerade på köpet och finishen blir som ny. En del ärver en ring som är för stor, då går det istället att göra den mindre. Pris utvidning ring utan stenar (sträckning alt. smidning) inkl. poler: 350 kr. Förminskning av ring (pressning): 350 kr. Om ringen är mycket för stor behövs den sågas upp och lödas om: 600 kr. Ibland tar gravyren skada i samband med storleksanpassningen och behöver göras om, pris för omgravering är isåfall 300 kr. Är ringen mycket för liten behöver man lägga in en inläggsbit. Pris: 1400 kr. I guld tillkommer kostnad för tilläggsmaterial.

Har ringen du behöver storleksändra infattade stenar runt om hela ringen är det svårt/omöjligt, i synnerhet om den är pavéinfattad. Välkommen att mejla en bild på ringen, så ska jag se vad jag kan göra, det beror lite på hur och var stenarna är infattade och placerade: magdalena@m925.se


Uppsågning & avlägsning av för trång vigselring – samt återställning.
Om du inte reagerar i tid när din vigselring blivit för trång, riskerar du att behöva klippa eller såga upp din ring (om du har försökt allt annat för att få av dig den.) Det går att återställa ringen efteråt och vidga den samtidigt. Var beredd på att evt. insidesgravyr kan ta skada, då måste gravyren slipas bort helt och göras om. Pris: 650 kr för uppsågning inkl. återställning (stretch el. smidning, slip & poler.) Behövs det läggas till material för att göra ringen större, tillkommer kostnad för det.) Omgravering insida: 300 kr. Obs! Välj inte en vigselring av stål – dessa är extremt svåra om inte omöjliga att såga upp och skulle en sådan fastna på ditt finger riskerar du att behöva amputera fingret 😮


Lagning eller utbyte av smyckedelar.
Ett silversmycke håller hela livet men slitage på vissa delar göra att de kan behöva lagas eller justeras. Man kan fastna och en länk eller kedja går sönder. Någon ögla kanske har gått upp eller stiftet till örhänget släppt. Ett smycke i äkta material kan nästan alltid lagas. Lagning silverkedja (ände): 300 kr. Guldkedja: 350 kr. Utbyte lås eller dyligt: ca. 150 kr, beroende på vilket lås som avses samt i vilket material. Har du tappat en ”plopp” eller snurrebuss som de också kallas, kan du köpa en ny i silver (eller silikon) för 30 kr/st. Plopp i 18 k. rödguld kostar i skrivande stund 219 kr/styck (priset kan ändras).


Slip, polering & ultraljudstvätt.
Vill du återställa ditt smycke till sin ursprungliga fräschör och finish, låta avlägsna oxidering, slipa och polera bort repor samt polering över natten i polermaskin: kom in till M925-butiken på Plantagegatan 13 i Göteborg eller mejla Magdalena@m925.se så gör jag ditt smycke som nytt! Pris slip och poler och ultraljudstvätt: 300 kr.


Bortslipning av gravyr, omgravering & tilläggsgravyr.
Med åren kan gravyren på insidan av vigselringar så sakteliga nötas bort. Ingen fara, den kan göras om och något läggas till. Pris för maskingravyr insida: 300 kr oavsett antal tecken. Evt. bortslipning av tidigare gravyr ingår. Välkommen att höra av dig till magdalena@m925.se


Probering – testa om ditt smycke är gjort i ädelmetall (om det är äkta)  samt vilken karat det har.
Om du vill ta reda på, eller säkerställa, vad ditt smycke eller annat objekt, är tillverkat i för material och vilken finhalt det har, är du välkommen att lämna in det hos M925 Design i Linnéstaden, Göteborg. Du kanske behöver veta värdet på smycket av försäkringsskäl, arvsuppdelning eller tycker bara det är roligt att veta vad det är gjort av. Du kan testa för silver, 8 k. guld, 14 k. guld, 18 k. guld, 22 k. guld samt palladium. Pris: 300 kr. Skriftligt utlåtande ingår.


Testa om din diamant är äkta.
Du kan också komma in och få testat en diamants äkthet (ej kvalitet) och omedelbart avskilja en äkta diamant från en förfalskning. Med ett gemmologoiskt mätinstrument som mäter värmeledningsförmågan kan diamantens äkthet säkerställas (eller avslöjas). Pris: 300 kr. För att bedöma värdet och kvaliteten av diamant behöver du vända dig till en gemmolog som kan mäta de ”fyra C:na”: Carat (vikt), Colour (färg), Cut (slipning) och Clarity (klarhet).OMARBETEN, NEDSMÄLTNING OCH INKASSERING AV GAMMALT GULD OCH GAMLA SMYCKEN.

Återvinn gammalt guld, kanske mormors gamla vigselring eller något smycke du inte längre använder men som har ett affektionsvärde. Vigselringarna på bilden till vänster gjordes om ”lagom mycket” och blev till hängsmycken till barnbarnen. Gravyren på insidan är bevarad.

Här finns även nedsmältningsmöjligheter och möjlighet att göra ett helt nytt smycke av ditt gamla guld. Vill du hellre ”casha in” ditt guld nu när guldpriset står högt, är du välkommen att höra av dig för aktuellt dagspris. Tillstånd för handel med begagnat guld finns. (Obs! Guld eller ädelstenar hålls  inte i lager.)

Kanske vet du precis vad du vill ha, eller så diskuterar vi tillsammans fram en idé. Hör av dig till magdalena@m925.s

AVGJUTNINGAR
Har du något litet föremål du vill gjuta av i silver och göra ett smycke av? Kanske ditt barns första mjölktand, ett hänge eller berlock som du vill duplicera och ge bort till någon speciell (eller några) vid ett speciellt tillfälle? Kanske något litet föremål du plockat i naturen?
Välkommen att höra av dig till magdalena@m925.se


FÖRGYLLNING I GULD, SILVER ELLER KOPPAR. 
Jag har även kunskaper i förgyllning (och patinering) och utför en del renoveringsarbeten av både gamla och nya föremål. Förgyllning kan göras i både guld, silver och koppar på små såväl som stora saker. En fondvägg eller ett gammalt värmelement kan bli superläckert! Och varför sätta upp insynsskydd i plast när du kan få ett vackert abstrakt eller figurativt mönster i guld eller silver på din fönsterruta?! Förgyllning kan göras i äkta guld och äkta silver eller koppar. Handlar det om större ytor kan förgyllningen med fördel göras i oäkta metall för att inte kostnaden ska skena iväg. Hör av dig till magdalena@m925.se


Välkommen in!
Välkommen in till M925-butiken på Plantagegatan 13 i Göteborg. Bor du inte i Göteborgsområdet är du välkommen att skicka ett mejl med bifogad bild på smycket eller föremålet som du vill ha hjälp med. Epostadressen är magdalena@m925.se